piątek, 31 stycznia 2014

Zielona herbata :))

Polecam :)


Herbatę GENMAICHA uzyskuje się poprzez zmieszanie herbaty zielonej z prażonym brązowym ryżem i czasami prosem. Niektórzy nazywają ją „herbatą popcornową” ponieważ w czasie prażenia niektóre ziarenka ryżu pękają i wyglądają zupełnie jak popcorn. Oryginalnie herbata ta była pita przez biedaków, ponieważ dodatek ryżu obniżał cenę herbaty. Obecnie herbatę GENMAICHA piję się powszechnie w całej Japonii a jej cena nie ustępuję cenie „czystych” herbat. Smak GENMAICHA jest delikatny, łączący w sobie świeży trawiasty smak zielonej herbaty z aromatem prażonego ryżu. Woda do zaparzenia tej herbaty powinna mieć temperaturę 80-85C, czas zaparzania 3-5 min w zależności od preferowanej mocy. Skład: zielona herbata, prażony brązowy ryż, sorgo. 
(źródło http://www.kuchnieorientu.pl/)



*


3 komentarze:

  1. o, nie słyszałam o herbacie z dodatkiem ryżu :o może kiedyś spróbuję, bo bardzo lubię zieloną herbatę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie ma niesamowity zapach i jest idealna do sushi :)

      Usuń
  2. uwielbiam ta hernatke , pierwszy raz piłam w Karkowie w herbaciarnii
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń